Switch

Epizoda 2: "Biti samo svoj"

Episode Summary

Druga epizoda našeg podcasta je spremna. Razmišljali smo o frilenserima i njihovom načinu života, koji je vrlo često izazovan iako većina posmatra ovakav način života kao mogućnost da radiš „kad hoćeš i odakle hoćeš“. Istina je da svi oni mogu da organizuju svoje vrijeme kako im najviše odgovara, ali isto tako i žrtvuju društveni život koji bi inače imali u kompaniji, tj. poslu sa punim radnim vremenom. O tome smo porazgovarali sa Andrjanom Vešović, ili kako je mnogi poznaju – Zombijanom.

Episode Notes

Druga epizoda našeg podcasta je spremna. Razmišljali smo o frilenserima i njihovom načinu života, koji je vrlo često izazovan iako većina posmatra ovakav način života kao mogućnost da radiš „kad hoćeš i odakle hoćeš“. Istina je da svi oni mogu da organizuju svoje vrijeme kako im najviše odgovara, ali isto tako i žrtvuju društveni život koji bi inače imali u kompaniji, tj. poslu sa punim radnim vremenom. O tome smo porazgovarali sa Andrjanom Vešović, ili kako je mnogi poznaju – Zombijanom. Andrijana je vizuelna umjetnica, ilustratorka, koja se bavi frilens poslovima. Iako tvrdi da nije influenser, Andrijana svojim načinom života i stavovima koje jasno izražava, uz sebe ima ogroman broj ljudi koji aktivno prati njen rad i raduje se svakom novom.

Zombijana i Anja, koja je bila host ove epizode su frilenserke, pa su imale o mnogo čemu da prodiskutuju, a sve to možete da poslušate u drugoj epizodi pod nazivom „Biti samo svoj“. Ako postoji nešto konkretno što biste voljeli da čujete, postavili smo spisak pitanja, pa samo odaberite vrijeme.

(1:37)Kako si počela da se baviš frilensingom?

(3:04)Šta misliš, koliko je teško naći posao kao frilenser?

(5:10)Koliko teško ti je palo to što moraš da koristiš tajmer i koja je to prava mjera u kojoj ne „zakidaš“ ni sebe ni klijenta u tome što radiš?

(7:53)Koliko u prosjeku traje projekat koji dobiješ u domenu ilustracije i dizajna i da li uglavnom radiš na One-Time projektima ili otvaruješ dugoročnije saradnje sa klijentima?

(10:18)S obzirom na to da imaš jako puno ilustracija na Instagramu, kao i pratilaca koji su poprilično aktivni, koliko ti to pomaže pri nalaženju poslova?

(11:44)Pomenula si da si ranije imala nekoliko „običnih“ poslova od 9 do 5 i u kancelariji – kako to porediš sa frilensingom i uopšte odnos prema tvom znanju i poštovanju tvog vremena?

(16:18)Kakav odnos imaš prema neizvjesnosti u finansijskom smislu, a koja je neizbježna u frilensingu?

(22:07)Kako rješavaš problem moguće izolacije i preklapanja ličnog i profesionalnog prostora?

(26:05)Šta misliš o coworkingu generalno i kako ti se sviđaju prostori koji postoje u Podgorici?

(28:35)Koliko je važno brinuti o mentalnom zdravlju i biti psihički stabilan kad se baviš frilensingom?

(33:40)Često kažeš da iako utičeš na ljude nijesi influenser po zanimanju,ali postoji puno toga što zapravo radiš bez finansijske naknade. Zašto to radiš kako se osjećaš povodom toga?

(37:30)Šta savjetuješ ljudima koji žele da budu frilenseri?