Switch

Sezona 2 Epizoda 1: Diploma je samo potvrda da umiješ da učiš

Episode Summary

Programeri znaju da postoji više rješenja za neki problem i imaju tendenciju da traže najpametnije rješenje za problem, bez obzira na to što znaju da ih to često košta živaca. “Jeste da moj kod već radi, ali ja ću da ga napravim da izgleda ko poezija!” Gost prve epizode druge sezone Switch podkasta je Bojan Ćinćur, developer sa preko deset godina radnog iskustva na međunarodnom tržištu. Sa Bojanom smo razgovarali o putovanju koje počinje upisom studija programiranja, a vodi ka uspješnoj karijeri, finansijskoj nezavisnosti i ostvarivanju ciljeva kroz neprestano učenje i usavršavanje.

Episode Notes

Programeri znaju da postoji više rješenja za neki problem i imaju tendenciju da traže najpametnije rješenje za problem, bez obzira na to što znaju da ih to često košta živaca. “Jeste da moj kod već radi, ali ja ću da ga napravim da izgleda ko poezija!” 

Gost prve epizode druge sezone Switch podkasta je Bojan Ćinćur, developer sa preko deset godina radnog iskustva na međunarodnom tržištu. 

Sa Bojanom smo razgovarali o putovanju koje počinje upisom studija programiranja, a vodi ka uspješnoj karijeri, finansijskoj nezavisnosti i ostvarivanju ciljeva kroz neprestano učenje i usavršavanje. 

Zašto je empatija jedan od ključnih faktora uspjeha u polju programiranja? Kako su Google-ove politike načina rada omogućile da nastane Gmail? Zašto programeri ne mogu da spavaju noću? Zašto je mentorstvo bolje od bilo kakvog kursa? Kako da steknete praksu u Google-u već tokom studija?

Odgovore na ova pitanja, a zatim i konkretne i korisne savjete za postavljanje dobre osnove za izgradnju karijere u programiranju, traženje posla i prevazilaženje izazova koje ovaj karijerni put donosi pronađite u ovom podkastu!

 

 

1:00 Šta više obrazovanje pruža ljudima koji odluče da upišu studije programiranja u Crnoj Gori?

1:55 Da li su studije na našim fakultetima savremene, i da li su studijski programi prilagođeni tržištu rada? Da li su dobra osnova za građenje karijere u ovoj oblasti? 

4:40 Da li postoji dovoljno praktičnog rada na studijama? Da li studenti imaju dovoljno prostora da vježbaju to čime će se baviti, ili treba sami da pronađu vremena da rade na tome? 

7:11 Šta čeka diplomirane studente programiranja kada izađu sa fakulteta sa dipomom?

10:02 Kažeš da je jako važno da studenti umiju da uče. Šta je nešto što je, u vezi sa tim, ključno što mogu da urade da bi postavili dobre temelje za građenje sebe i dalje usavršavanje?

12:40 Rekao si da su studenti često u zabludi da su svršeni programeri kad završe studije. Kako se postaje dobar programer?

16:18 Da li je potrebno da jedan programer ima liderske vještine da bi se mogao uspješno baviti ovim poslom? 

20:39 Kako naći prvi posao, i kako onda napraviti tranziciju od prvog posla do pravog posla? 

25:50 Koje su vještine u oboj oblasti najtraženije i najplaćenije danas na tržištu? Koji je set vještina potrebno imati da biste uspješno postojali na tržištu rada?

29:50 Na koji način jedan programer može da dostigne svoj cilj, odnosno da izgradi set vještina koje su mu potrebne da bi nezavisno obavljao posao u oblasti koja mu se dopada i da bi ostvario svoj finansijski cilj?  

33:04 Koji su kvalitetni, a lako dostupni načini usavršavanja i daljeg obrazovanja i učenja? Šta još studenti mogu da pronađu?

36:06 Koliko iskustvo stečeno u Crnoj Gori može da pripremi programere za rad na međunarodnom tržištu, bilo da je remote ili freelance rad?

41:28 Što se tiče freelance poslova, mi često preporučujemo ljudima da probaju sa upwork.com, freelancer.com, fiverr.com, a da li ti naročito preporučuješ neku platformu? I, još bitnije - gdje tražiti remote posao?

44:54 Kako treba da izgleda portfolio i online prisustvo nekoga ko traži zaposlenje u oblasti programiranja?

46:18 Da li imaš još neki savjet za studente i studentkinje programiranje?

 

 

Korisni linkovi

Tokom razgovora, Bojan je podijelio gdje možete tražiti praksu tokom studija, kako da se pridružite open source zajednicama da biste radili na vašim vještinama, gdje da potražite remote posao… Evo linkova koje smo obećali da ćemo obezbijediti za vas:

Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software je knjiga koju Bojan preporučuje studentima u svrhu usavršavanja znanja o design patterns. 

Google Summer of Code: ovdje možete saznati više o ljetnjoj praksi za studente programiranja koju organizuje Google i pronaći formu za prijavu.

Ovo su open source zajednice kojima se možete pridružiti u cilju razvijanja svojih vještina kroz rad na većim projektima i mentorstvo od strane iskusnijih programera koji učestvuju u projektima:

Takođe, iskoristite GitHub za kreiranje vašeg onlajn portfolia koji će vam pomoći pri traženju posla. 

Freelance posao možete tražiti brojnim platformama koje smo izdvojili iznad, a remote posao možete tražiti koristeći LinkedIn Jobs, Google, a jedan sajt koji Bojan naročito preporučuje je Angel List.

Naravno, ovo je tek djelić onoga što možete naći na internetu a da vam može koristiti, pa se nemojte ustručavati da istražujete, ili, kako naš sagovornik sugeriše, ako ne znate gdje nešto da nađete: probajte na lmgtfy.com!