Switch

Sezona 2 Epizoda 4: Programiranje: Uloga zajednice u neformalnoj edukaciji

Episode Summary

U ovoj epizodi razgovarali smo sa Draganom Čabarkapom, senior developerom i osnivačem DevClub-a. DevClub je zajednica programera, koja postoji manje od godinu dana, tačnije, od marta 2019. godine. S obzirom na količinu znanja koju dijele u vidu kurseva, radionica, jednodnevnih predavanja, kao i otvorenost za saradnju sa drugim zajednicama i organizacijama, nije iznenađujući ni kontinuirani rast broja članova. Potreba za kreiranjem zajednice poput ove postojala je mnogo godina unazad, međutim, niko do sada nije pokazao odlučnost da to sprovede u djelo.

Episode Notes

U ovoj epizodi razgovarali smo sa Draganom Čabarkapom, senior developerom i osnivačem DevClub-a.  

DevClub je zajednica programera, koja postoji manje od godinu dana, tačnije, od marta 2019. godine. S obzirom na količinu znanja koju dijele u vidu kurseva, radionica, jednodnevnih predavanja, kao i otvorenost za saradnju sa drugim zajednicama i organizacijama, nije iznenađujući ni kontinuirani rast broja članova. Potreba za kreiranjem zajednice poput ove postojala je mnogo godina unazad, međutim, niko do sada nije pokazao odlučnost da to sprovede u djelo.

Pored edukativnih aktivosti kojima se bave, zadržali smo se na Serverless arhitekturi i potencijalima koje ima u development-u.

 

1:25 Kako je nastala zajednica programera, DevClub?

5:53 Šta je Serverless arhitektura?

12:45 Koji su glavni izazovi pri korišćenju Serverless arhitekture (sa osvrtom na junior developere)?

17:05 Da li DevClub planira da organizuje kurs ili obuku upotrebu za Serverless-a?

20:45 Rubi on Rails je programski jezik i framework u kom najviše radiš. Možemo li da očekujemo neki kurs za one koji bi da ga savladaju?

24:58 Koliko je početnicima koji pohadjaju radionice Dev Club-a zahtjevno da “pohvataju” sve informacije? Kakva su iskustva do sada?

28:12 Najava radionice za Epayments i kursa za AWS Developer Associates.

32:34 Koji je uslov za prijave za radionicu za Epayments?

36:11 DevClub će dati nezavisni doprinos startup programima “BoostMeUp” i “Startup Aktivator”, evo i kako.

38:53 Koliko rada i znanja je potrebno polaznicima koji za startup programe budu aplicirali radeći sa DevClub-om?